• Stilhed

  Når billedet er så klart som muligt, bliv med det et stykke tid og læg mærke til dine følelser
  • Hukommelsen kan give en anden vej til den stilhed, som vi søger ved bønnens begyndelse. Prøv nu at huske et sted og en tid, hvor du har mærket stilhed, ro og sikkerhed. Mens du husker tilbage, husk så mange detaljer, som du kan. Hvor var stedet? Hvorfor var du der? Hvad lavede du? Var der andre til stede? Lad billedet af stedet og tiden bygges op i dit indre.
  • Når billedet er så klart som muligt, bliv med det et stykke tid og læg mærke til dine følelser. Den måde du følte, da du var på det sted, og måden du føler nu, mens du husker det.
  • Forbered nu dit hjerte til at høre dagens læsning fra 1. Mosebog.…
 • Skriftsted

  1. Mosebog 21: 8-20

  Da drengen voksede til, blev han vænnet fra, og Abraham holdt et stort gilde, den dag Isak blev vænnet fra.  Men da Sara så den søn, som den egyptiske kvinde Hagar havde født Abraham, lege med Isak,  sagde hun til Abraham: "Jag denne trælkvinde og hendes søn bort, for denne trælkvindes søn skal ikke arve sammen med min søn Isak."  Det tog Abraham sig meget nær, fordi det var hans søn.  Men Gud sagde til Abraham: "Du skal ikke tage dig det nær for drengens og din trælkvindes skyld. Gør alt, hvad Sara siger til dig, for det er efter Isak, dine efterkommere skal have navn.  Men også trælkvindens søn vil jeg gøre til et folk, fordi han er din søn."
  Tidligt næste morgen gav Abraham Hagar noget brød og en lædersæk med vand, satte drengen på hendes skulder og sendte hende væk. Hun tog af sted, men for vild i Be'ershebas ørken.

  Da vandet i sækken slap op, lagde hun drengen under en busk  og gik hen og satte sig i et bueskuds afstand, for hun tænkte: "Jeg vil ikke se drengen dø." Hun satte sig og brast i gråd.  Men Gud hørte drengen, og Guds engel råbte fra himlen til Hagar: "Hvad er der i vejen, Hagar? Du skal ikke være bange, for Gud har hørt drengen dér, hvor han ligger.  Gå hen og løft ham op, og pas på ham, for jeg vil gøre ham til et stort folk."  Så åbnede Gud hendes øjne, og hun opdagede en brønd. Hun gik hen og fyldte sækken med vand og gav drengen noget at drikke.

  Gud var med drengen, og han voksede til og slog sig ned i ørkenen og blev bueskytte.

 • Refleksion

  Prøv at forestille dig Hagars følelser, mens hun bliver sendt bort til ørkenen med sin søn
  • Hagar og Ismael starter denne fortælling trykke i Abrahams hus. Beviset hentyder til, at han elsket dem og holdte af dem. Men alt for tidligt bliver Sara jaloux og kræver, at de to bliver udvist. Prøv at forestille dig Hagars følelser, mens hun bliver sendt bort til ørkenen med sin søn.
  • Det er ikke længe før Hagars mad og vand bliver opbrugt. På dette tidspunkt i historien er hun fortvivlet og venter kun på døden. Kan du sidde sammen med hende ved dette lavpunkt i hendes rejse?
  • Så åbnede Gud hendes øjner, som der står, hun ser en brønd og hendes lykke vender. Hvordan er det - for hende, for Ismael hendes søn og for dig, som en der observerer scenariet?
  • Ismael bliver voksen i ørkenen, en mand der adapterer til vilkårene og kan finde alt det, han mangler der. Hvilken type person synes du, han er, siden han kan overleve og trives under de udfordrende vilkår?
 • Tal med Gud

  Vi er inviteret til at se Guds arbejde i disse begivenheder, mens han opfylder diverse løfter, som han har afgivet
  • Måske kan du i denne del af bønnen, som opmuntrer til samtale, bruge lidt tid til at tale med hver hovedperson og spørge dem, hvorfor de reagerede, som de gjorde. Hvorfor ikke starte med Sara, Abrahams kone, som kræver, at Hagar og hendes søn bliver sendt bort?
  • Så kan det være, du vil tale med Abraham. Det ligner, at han bliver tvunget til at vælge mellem disse to kvinder og de to sønner, som han er far til. Hvad synes du om denne situation?
  • Hagars rejse i denne korte tekst er lidt af en rutsjebane. Hvad vil du sige til hende ved de forskellige punkter, mens historien udvikler sig?
  • Og hvad med Ismael, den unge mand som kan finde sin egen vej gennem ørkenen? Hvordan vil det være at møde ham nogle år efter disse begivenheder havde fundet sted?
  • Til sidst er vi inviteret til at se Guds arbejde i disse begivenheder, mens han opfylder diverse løfter, som han har afgivet. Tal med Gud om alt det, som du har set i denne tid med bøn.

  Ære være Faderen og Sønnen og Helligånden,
  som det var i begyndelsen,
  så nu og altid,
  og i alt evighed. Amen.

Hjem