• Velkommen

  En adventsretræte er en tid til åndelig opmærksomhed, hvor vi kan forberede os på Kristi ankomst i vores liv
  • Ordet ”retræte” er, som det bruges her, ikke et ord, som alle umiddelbart forstår. Det er af militær oprindelse og betyder tilbagetrækning fra kamp. Men dets religiøse betydning kan beskrives som en tilbagetrækning til kamp. Eller hvis det lyder for voldsomt, så en tid til tilbagetrækning for at bede, måske endda til et særligt afsondret sted. De fleste af jer, som bruger disse refleksioner, kommer ikke til at trække jer tilbage til et ydre retrætested, men til et indre rum for opmærksomhed, og vi vil give jer nogle forslag til, hvordan I kan lytte og være nærværende, så Guds Ånd kan arbejde i jer.
  • Dette er en adventsretræte. Ordet advent betyder ”ankomst” og betegner som bekendt tiden op til jul. Det er med andre ord en meget vigtig ankomst, som forandrer vores verden.
  • Shakespeare sagde gennem Hamlet: ”At være forberedt er alt”. En adventsretræte er en tid til åndelig opmærksomhed, hvor vi kan forberede os på Kristi ankomst i vores liv i år. Hvis du ikke bryder dig om ordet ”retræte”, kan vi kalde hele denne rejse for et adventseventyr.
  • For at begynde dette eventyr foreslår jeg, at vi tager en berømt julehistorie fra Matthæusevangeliet: historien om de vise mænd. Den er selvfølgelig meget berømt og populær blandt børn, fordi den er så nem at dramatisere. Men som vi vil få at se, er den er faktisk et drama om voksen tro. Vi vil bruge forskellige dele af denne fortælling som udgangspunkter for refleksion og personlig bøn.
 • Introduktion

  Vi må trække os tilbage fra den travle hverdag og skabe ro og stilhed
  • Hvordan skal vi begive os ud på dette bøns- og meditationseventyr? Den første og mest grundlæggende opfordring i en retræte er simpelthen at sætte farten ned. Vi lever adspredte liv. Derfor har vi brug for at slippe væk fra fragmenteringen og finde noget mere enkelt. Vi må trække os tilbage fra den travle hverdag og skabe ro og stilhed. 
  • Vær opmærksom på de fire egenskaber: langsomhed, enkelthed, stilhed og ro. Og vi kunne tilføje ”tålmodighed med os selv”, fordi det tager tid at sætte farten ned. De fleste mennesker har brug for nogle stilhedsfærdigheder for efterhånden at opnå en vis modtagelighed over for Gud.
  • Hvad mener vi med stilhedsfærdigheder? Nogle af dem kender du måske godt i forvejen. At sidde og lytte til lydene omkring dig og fokusere på dem. Eller at være opmærksom på dit åndedræt. Eller at gentage et ord eller udtryk såsom ”Kom, Herre Jesus”. Eller at se på et stearinlys’ flamme, så du samler din opmærksomhed og jager andre tanker og følelser bort. Prøv dig frem og gør det, der hjælper dig. Husk, at det ikke handler om teknik, men om at være forberedt. Forberedt til Gud.
  • I denne ånd er her et smukt og enkelt digt af Mary Oliver, som beskriver indgangen til bønnen. Den kræver ikke nogen særlig gave, som en sjælden blomst, men begynder med noget helt almindeligt og bevæger sig hen imod at høre et Ord. Titlen er ganske enkelt ”At bede”:

   

  Det behøver ikke at være
  den blå iris, det kan være
  ukrudt på en tom grund eller nogle få
  små sten; bare vær opmærksom, og sæt så
  nogle få ord sammen uden at prøve
  at gøre dem komplicerede.
  Det er ikke 
  en konkurrence, men døråbningen
  til taknemmelighed og en stilhed hvor
  en anden stemme kan tale.

 • Praktiske anvisninger

  Sig inden i dig selv en bøn om, at du må opdage det, som Gud ønsker
  • Hvert afsnit i refleksionerne over de vise mænd giver et forskelligt perspektiv på historien og et forskelligt udgangspunkt for bøn. Læs altid kommentarerne omhyggeligt, men med det formål at finde en eller to pointer som får dig til at standse op og bede. Du kan altid vende tilbage til andre synsvinkler en anden dag.
  • Læs på samme måde skriftstederne langsomt igennem og se, om et eller to af dem slår dig mere end de andre. Stol på det. Prøv ikke at vælge alt på menuen! Disse korte citater er beregnet til at hjælpe dig med at gå mere personligt ind i historien om de vise mænd. Det kan være en god idé at gentage en sætning langsomt og ærbødigt flere gange. Lidt efter lidt vil du blive i stand til at hvile roligt i ordene eller i en del af de vise mænds historie, som betyder noget for dig.
  • Kort sagt: Læs først refleksionen, tænk så over skriftstedet, og vær derefter stille indeni, mens du overvejer, hvilken del af det, du lige har læst, som taler stærkest eller mest personligt til dig. For at gøre din indre stilhed dybere kan du lukke øjnene og inden i dig selv sige en bøn om, at du må opdage det, som Gud ønsker, at du skal opdage i denne meditation. Lad denne bøn føre dig til ærbødighed og håb. Bliv roligt der, så længe du kan. Vend så tilbage og genlæs de afsnit, som gjorde mest indtryk på dig, i citaterne fra Bibelen eller refleksionsteksterne.
Hjem