• Invitation

  Stilheden gør det lettere at høre Guds stemme
  • I dagens øvelse, der får os til at falde til ro og blive stille, så det bliver lettere at høre Guds stemme, kan du bruge lidt tid på at blive opmærksom på, hvad du kan mærke i forskellige dele af din krop. Det betyder ikke noget, om du sidder i en behagelig stol, ligger ned eller går rundt. Ret først opmærksomheden mod dine fødder og skoene, der omslutter dem eller på overfladen under dem.
    
  • Bevæg dig på denne måde op gennem hele din krop - benene, hofterne, din torso, dine arme og hænder og til sidst dit ansigt og din hovedbund. Registrer, hvordan hver del føles og bevæg dig videre, når du er blevet opmærksom på det.
 • Stilhedsøvelse

  Find et sted inden i dig selv, hvor du finder ro og hvile
  • Når du er nået til hovedet, så lad opmærksomheden vende tilbage til dine fødder og gentag øvelsen stille og roligt en gang eller to.
    
  • Når du herefter er parat, så find et sted inden i dig selv, hvor du finder ro og hvile. Fra dette stille sted kan du nu læse om, hvordan kong Jojakin blev husket af tidligere generationer.
 • Skriftsted

  Anden Kongebog 24: 6, 8 – 15
  Jojakim lagde sig til hvile hos sine fædre, og hans søn Jojakin blev konge efter ham.

  Jojakin var atten år, da han blev konge, og han regerede tre måneder i Jerusalem. Hans mor hed Nehushta og var datter af Elnatan fra Jerusalem. Han gjorde, hvad der var ondt i Herrens øjne, ganske som sin far.

  På den tid drog babylonerkongen Nebukadnesars folk mod Jerusalem, og byen kom under belejring. Babylonerkongen Nebukadnesar kom selv til stede, mens hans folk belejrede byen, og Judas konge Jojakin overgav sig til ham sammen med sin mor, sine folk, sine stormænd og hofmænd; i sit ottende regeringsår tog babylonerkongen ham til fange. Han førte alle skattene fra Herrens tempel og fra kongens palads bort og huggede alle de guldting af, som Israels konge Salomo havde lavet til Herrens tempel, sådan som Herren havde forudsagt. Så førte han hele Jerusalem i eksil, alle stormændene og de velstående, ti tusind i alt, og alle håndværkerne og finsmedene. Der blev ikke andre tilbage end de fattigste af landbefolkningen.

 • Refleksion

  From what you have just heard, what first impression do you get
  • I sin liste over Jesu slægt er Jojakin det sidste navn, Matthæus nævner før den jødiske elite bliver ført i eksil i Babylon (Matthæus bruger en anden version af hans navn, Jekonja). Ud fra, hvad du har læst, hvilket indtryk får du da af denne uheldige konge?
    
  • Historikere tilskriver Jerusalems fald, som beskrives i tekststykket, til udvidelsen af det babylonske rige ind over dets svagere nabos territorier. For den bibelske forfatter bag nærværende fortælling er forklaringen mere simpel. Jojakin "gjorde hvad der var ondt i Herrens øjne", og derfor blev hans folk straffet. Selv uden at kende baggrunden, hvilken af disse forklaringer giver så mest mening for dig?
 • Samtale med Jesus

  Tænk over, hvad tanken om eksil betyder for dit liv
  • Temaet "eksil" har haft stor betydning for det jødiske folk fra den tid og til i dag. At være uden sit eget hjemland, at være tvunget til at leve blandt fremmede med anderledes vaner og sprog. Jesus selv oplevede at leve i eksil, da han kort efter sin fødsel måtte flygte til Egypten med sin familie. Kan du forestille dig, hvordan det føles? Prøv at tænke på dine egne oplevelser eller brug noget om nutidens flygtninge, som du har set i nyhederne.
    
  • Tænk også på de vanskeligheder, de efterladte oplevede. De var, som skriftstedet fortæller, "de fattigste af landbefolkningen". Alle lederne, de veluddannede - selv hæren, der plejede at beskytte dem - var forsvundet. De blev i praktisk talt smidt i de invaderende styrkers hænder som slaver. Kan du forestille dig, hvordan det må føles? Minder det dig måske om historier, for eksempel om handlede mennesker, som du kender fra nutiden?
    
  • Ved afslutningen af denne bøn kan du prøve at tale med Gud om de mennesker, der i dag lever i eksil eller som slaver, flygtninge og asylansøgere. Eller måske vil du hellere fokusere på, hvad eksil betyder for dit eget liv. Uanset hvad, så vær klar over, at du møder Gud, der rækker ud med stor kraft efter alle mennesker i nød.
Hjem